ΠΕΡΙ TAEKWON DO Εκτύπωση E-mail


01)Τι είναι το TAEKWON DO;

Είναι μία σύγχρονη πολεμική τέχνη με προέλευση την Κορέα και χαρακτηρίζεται για τα γεμάτο ταχύτητα, υψηλά και περιστροφικά λακτίσματα (κλωτσιές).

Η  ερμηνεία του ονόματος ¨TAE KWON DΟ¨ είναι:

ΤΑΕ : οι τεχνικές των ποδιών που χρησιμοποιούνται για άμυνα και επίθεση,

KWON : οι τεχνικές των χεριών που χρησιμοποιούνται για άμυνα και επίθεση και

DO : το μυαλό (η σκέψη) που χρειάζεται για το ¨πότε¨ και με ¨ποιο¨ τρόπο θα χρησιμοποιήσω αυτές τις τεχνικές.

Αν λοιπόν τοποθετήσουμε σε σειρά τα παραπάνω η ελεύθερη μετάφραση θα περικλειόταν στην έκφραση ¨η τέχνη των λακτισμάτων και των γροθιών¨ ή καλύτερα ¨η τέχνη της άοπλης μάχης¨.

Σήμερα είναι αγώνισμα που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

02) Πως ¨εκφράζεται¨ σαν τέχνη;

Το TAEKWON DO έχει τέσσερεις τρόπους έκφρασης (παρακάτω δίνεται αναλυτικά η επεξήγηση τους) και είναι:

α) Φόρμες -  Poomsae

β) Αυτοάμυνες -  Honsisul

γ) Θραύσεις -  Kyepka

δ) Αγώνας -  Kyorugi

Ο συνδυασμός των παραπάνω ¨εφαρμογών¨ συνθέτουν την πολεμική τέχνη του TAEKWON DO.

03) Είναι επικίνδυνο ως άθλημα;

Αν και το TAEKWON DO είναι άθλημα πλήρους επαφής (full condact) ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο αφού α) δεν επιτρέπονται οι γροθιές στο πρόσωπο και β) η προστατευτική εξάρτηση των αγώνων είναι τέτοια που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα σοβαρών τραυματισμών.

Εξάλλου σε επίπεδο προπόνησης οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται (σάκοι, στόχοι, χεριού ή σώματος, ανδρείκελα) βοηθούν στην βελτίωση της τεχνικής των αθλητών χωρίς να κινδυνεύουν από ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

04) Το TAEKWON DO σε κάνει ¨άτρωτο¨;

Ο σκοπός των ασκουμένων είναι τόσο το να βελτιώσουν τα σωματικά και ψυχικά τους προσόντα, όσο και την τεχνική τους κατάρτιση. Τελικός στόχος κάθε ασκούμενου είναι να επιτευχθεί η αρμονία με τον εαυτόν του και τη φύση.

Πρέπει να αποκτήσει σε τέτοιο βαθμό ισορροπία, ούτως ώστε να μπορεί να ελέγξει τόσο τις καλές (Γιν / Yin), όσο και τις κακές (Γιανγκ / Yang) δυνάμεις.

Αντικειμενικός σκοπός του TAEKWON DO (όπως και κάθε πολεμικής τέχνης) δεν είναι να βελτιώσει την ικανότητα του να αμύνεσαι ή να επιτίθεσαι, αλλά να υποδείξει ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής.

Η εξάσκηση σε έναν αθλητή του TAEKWON DO του προσδίδει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ανωτερότητας.

05) Τι ηλικία πρέπει να έχει ο ασκούμενος αθλητής;

Το TAEKWON DO δεν έχει όρια ηλικίας και είναι ένα άθλημα που ταιριάζει τόσο σε αγόρια και κορίτσια μικρότερων ηλικιών, όσο σε άνδρες και γυναίκες.

Στόχος κάθε δάσκαλου είναι να μάθει στους καινούριους ασκούμενους τον σεβασμό έναντι όλων, την πειθαρχία, αλλά και την αυτοπεποίθηση στο να ξεπερνούν τον εαυτόν τους, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τις ικανότητες και τα όρια τους.

06) Ποιούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς τηρεί ο ασκούμενος ;

α) Έγκαιρη προσέλευση στην προπόνηση,

β) Κατά την έναρξη και λήξη της προπόνησης κάνει υπόκλιση,

γ) Το Dobok (στολή) του να είναι πάντα καθαρό,

δ) Καθαρά πόδια, χέρια και κοντά τα νύχια τους,

ε) Δεν φοράει κοσμήματα,

ζ) Δεν πίνει , δεν τρώει, δεν μασάει τσίχλα,

η) Δεν μιλάει, εκτός αν αυτό είναι απαραίτητο.

07) Ποια ερμηνεία περικλείει η Σημαία (Εθνική) της Κορέας;

Είναι γεγονός ότι η Κορεάτικη Σημαία έχει ένα πιο ουσιαστικό υπόβαθρο από τις περισσότερες κοινές Σημαίες Κρατών.

Η προέλευση της προέρχεται από την Ανατολίτικη φιλοσοφία του Ουμ/Γιανγκ (Eum/Yang), στην Κινεζική γλώσσα Γιν/Γιανγκ (Yin/ Yang) και αποτελείται από τρία μέρη:

α) Το λευκό φόντο της σημαίας, που σημαίνει ¨ειρήνη¨,

β) Έναν κύκλο μπλε και κόκκινου χρώματος στο κέντρο της, που ονομάζεται ¨Ταεγκούκ¨ (¨Taeguk¨), δηλαδή η προέλευση όλων των πραγμάτων στο σύμπαν. Η κεντρική σκέψη είναι η τέλεια αρμονία και ισορροπία. Το μπλε χρώμα Γιν (Yin)σημαίνει σκοτάδι και κρύο, ενώ το κόκκινο χρώμα Γιανγκ (Yang) σημαίνει φωτεινό και ζεστό. Κατά την Κινεζική φιλοσοφία όλα τα αντικείμενα και οι αξιώσεις εκφράζονται με το Γιν/Γιανγκ (Yin/ Yang). Π.χ. το φεγγάρι είναι Γιν (Yin), ενώ ο ήλιος Γιανγκ (Yang). Η γη είναι Γιν (Yin), ενώ ο ουρανός είναι Γιανγκ (Yang). Το βράδυ είναι Γιν (Yin), ενώ η μέρα είναι Γιανγκ (Yang). Ο χειμώνας είναι Γιν (Yin), ενώ το καλοκαίρι είναι Γιανγκ (Yang),

γ) Στις τέσσερεις γωνίες τα τρίγραμμα (Gwe, στα Κορεάτικα), αντιπροσωπεύουν επίσης την έννοια των αντιθέσεων και της ισορροπίας και σημαίνουν τα εξής:

______

______ Kun = Ουρανός

______

______

__    __ Yi = Φωτιά

______


__    __

______ Kam = Νερό

__    __


__    __

__    __ Kon = Γη

__    __

Για τους ¨Κορεάτες¨ η σημαία τους αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και έμπνευσης. Ταυτοχρόνως είναι και σύμβολο του αγώνα τους για ανεξαρτησία και ελευθερία.

08) Τι είναι Πούμσε (Poomsae);

Πούμσε είναι μία σειρά εφαρμοζόμενων τεχνικών είτε για άμυνα, είτε για επίθεση εναντίων φανταστικών αντιπάλων σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μέσα από την εξάσκηση τους οι αθλητές εμπεδώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεχνικές και την εφαρμογή τους.

Επίσης βοηθούνται στην ανάπτυξη και τελειοποίηση του συντονισμού, της ισορροπίας, του χρόνου εφαρμογής κάθε τεχνικής, του ρυθμού και ελέγχου της αναπνοής.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ αναγνωρίζει ως Πούμσε (Poomsae) τον συνδυασμό συνεχόμενων και διακοπτόμενων γραμμών σε μορφή ¨τρίγραμμου¨, όπου οι συνεχόμενες γραμμές είναι το Γιανγκ (Yang) και οι διακοπτόμενες το Γιν (Yin).

Στην Κορεάτικη γλώσσα οι συνδυασμοί και το νόημα που περικλείουν οι γραμμές αυτές ονομάζεται  ¨Ταεγκούκ¨ (¨Taeguk¨) και απ’ αυτό προκύπτει ο ορισμός ¨Πούμσε Ταεγκούκ¨ (¨Poomsae Taeguk¨)

Τα οκτώ (8) τρίγραμμα μαζί ονομάζονται Πάλγκουε (¨Palgwe¨).

09) Τι αντικατοπτρίζει κάθε Πούμσε (Poomsae);

I. Πούμσε Ταεγκούκ Ιλ-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Il-Jang): ¨Ουρανός¨

01(Νότια / Πατέρας) Το πρώτο Ταεγκούκ είναι η αρχή όλων των Πούμσε. Οι συνεχόμενες τρεις γραμμές αντικατοπτρίζουν το Γιανγκ και συνεπώς θα πρέπει να εκτελείται βάση του μεγαλείου του Ουρανού.

 

II. Πούμσε Ταεγκούκ Ι-Τζανγκ (Poomsae Taeguk I-Jang): ¨Λίμνη¨

02(Ν.Ανατολικά / Μικρή Κόρη) Στα βάθη της Λίμνης κρύβονται θησαυροί και μυστήρια. Το Πούμσε αυτό θα πρέπει να εκτελείται με αίσθημα χαράς γνωρίζοντας ότι στην διάρκεια της ζωής μας μπορούμε να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς αυτούς.

III. Πούμσε Ταεγκούκ Σαμ-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Sam-Jang): ¨Φωτιά¨

03(Ανατολικά / Δεύτερη Κόρη) Η Φωτιά περικλείει πολύ ενέργεια & βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει. Όμως όπου αυτός δεν την σεβάστηκε, προκάλεσε καταστροφές. Το Πούμσε αυτό πρέπει να εκτελείται ρυθμικά με κάποια ξεσπάσματα ενέργειας.

IV. Πούμσε Ταεγκούκ Σα-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Sa-Jang): ¨Κεραυνός¨

04(Β.Ανατολικά / Μεγάλος Γιος) Ο Κεραυνός προέρχεται από τον ουρανό και απορροφάται από την γη. Είναι από τις πιο ισχυρές δυνάμεις της φύσης και όπου κτυπήσει προκαλεί καταστροφή. Το Πούμσε αυτό θα πρέπει να εκτελείται κάτω από το πνεύμα αυτό.


V. Πούμσε Ταεγκούκ Ο-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Oh-Jang): ¨Άνεμος¨

05(Ν. Δυτικά / Μεγάλη Κόρη) Ο Άνεμος είναι μία ήπια  και  ωφέλιμη δύναμη, που όμως μπορεί να μετατραπεί σε τυφώνας παρασύροντας ότι βρει στο διάβα του. Γι αυτό και το Πούμσε αυτό εκτελείται σαν τον ¨άνεμο¨. Απαλά αλλά όπου αυτό χρειαστεί με την ανάλογη δύναμη καταστροφής, μιας μόνο κίνησης.

VI. Πούμσε Ταεγκούκ Γιουκ-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Υοοk-Jang): ¨Νερό¨

06(Δυτικά / Δεύτερος Γιος) Το Νερό μπορεί να παρασύρει και ένα βουνό, διαβρώνοντας το. Έτσι λοιπόν οι τεχνικές σε αυτό το Πούμσε πρέπει να κυλάνε σαν ¨νερό¨. Μερικές φορές στατικές σαν το νερό της λίμνης και άλλοτε πιο δυναμικές σαν ορμητικός χείμαρρος.

VII. Πούμσε Ταεγκούκ Τσιλ-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Chil-Jang): ¨Βουνό¨

07(Β. Δυτικά / Μικρός Γιος) Τα ¨Βουνά¨ δείχνουν πάντα μαγευτικά, ανεξαρτήτου μεγέθους. Γι αυτό τον λόγο οι κινήσεις αυτού του Πούμσε εκτελούνται με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια.


VIII. Πούμσε Ταεγκούκ Παλ-Τζανγκ (Poomsae Taeguk Pal-Jang): ¨Γη¨

08(Βόρειος / Μητέρα) Το ¨τρίγραμμο¨ αυτό είναι το Γιν. Το τέλος μιας αρχής. Το καλό κομμάτι από το σύνολο όλων των κακών. Κατά την εκτέλεσηαυτού του Πούμσε, ο ασκούμενος πρέπει να γνωρίζει ότι είναι το κλείσιμο ενός κύκλου, ταυτόχρονα όμως και η αρχή ενός νέου.

Τα Taeguk έχουν αρίθμηση από ένα (1) έως το οκτώ (8). Από το σημείο αυτό και μετά στα επόμενα εφαρμοζόμενα Πούμσε η σημειολογία τους είναι η ακόλουθη:

  • Πούμσε Κορέο (Koryo Poomsae) : ¨Κορέα¨

Είναι αφιερωμένο σε μια παλιά Κορεάτικη Δυναστεία. Οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου νίκησαν τους Μογγόλους εισβολείς. Έτσι λοιπόν κάθε κίνηση του Πούμσε αυτού αντικατοπτρίζει όλη εκείνη την δύναμη και το πάθος που χρειάστηκαν ώστε να επιτευχθεί εκείνη η νίκη.

  • Πούμσε Κούμγκαννγκ (Keumgang Poomsae) : ¨Διαμάντι¨

Ο ορισμός του Πούμσε αυτού είναι το ¨Διαμάντι¨, οπότε και οι εφαρμοζόμενες τεχνικές του πρέπει να εκτελούνται με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια και ομορφιά.

  • Πούμσε Τάεμπεκ (Taeback Poomsae): ¨ Χαλαρότητα¨

Το θρυλικό ¨Dan-Goon¨ ίδρυσε ένα έθνος, το ¨Taeback¨, δίπλα στο ψηλότερο βουνό της Κορέας, το ¨Baek-Doo¨, το οποίο είναι σύμβολο για την χώρα.

Ο ορισμός του Πούμσε είναι η ¨ Χαλαρότητα¨ και γι' αυτό κάθε κίνηση εκτελείται με ακρίβεια και έκρηξη. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να φαίνεται η δύναμη και η αποφασιστικότητα.

  • Πούμσε Πιόνγκβον (Pyongwon Poomsae): ¨Ευθεία¨

Ο ορισμός του Πούμσε είναι η ¨Ευθεία¨, μία ¨απέραντη πεδιάδα¨, οπότε και οι εφαρμοζόμενες τεχνικές πρέπει να εκτελούνται με μεγαλοπρέπεια.

  • Πούμσε Σίπτζιν (Sipjin Poomsae): ¨Δεκαδικά¨

Ο ορισμός του Πούμσε είναι τα ¨Δεκαδικά¨ και αντικατοπτρίζει την ευταξία του Δεκαδικού Συστήματος. Επίσης σημαίνει την συστηματική ανάπτυξη και εξέλιξη ακολουθώντας την αξία της σταθερότητας.

  • Πούμσε Τζιτέ (Jitae Poomsae): ¨Γη¨

Ο ορισμός του Πούμσε προέρχεται από την έννοια της ¨Γης¨. Όλα τα πράγματα γεννιούνται και εξελίσσονται στη ¨Γη¨, αλλά στο τέλος γυρνάνε πάλι σε αυτήν. Η γη είναι η αρχή και η κατάληξη της ζωής.

  • Πούμσε Τσονκβόν (Cheonkwon Poomsae): ¨Ουρανός¨

Ο ορισμός του Πούμσε είναι ο ¨Ουρανός¨, που θεωρείται ο κυβερνήτης του σύμπαντος και είναι τόσο μυστηριώδης και ¨άπειρος¨ (βαθύς). Οι κινήσεις του εν λόγω Πούμσε κατά την εκτέλεση τους πρέπει να εκπέμπουν ευσέβεια και ζωτικότητα.

  • Πούμσε Χάνσου (Hansoo Poomsae): ¨Νερό¨

Ο ορισμός του Πούμσε είναι το ¨Νερό¨ το οποίο προσαρμόζεται εύκολα μέσα στη φύσης με την μορφή ποταμού, λίμνης, κλπ. Οι εφαρμοζόμενες λοιπόν τεχνικές θα πρέπει να ακολουθούν την φιλοσοφία της χαλαρότητας και της πλαστικότητας.

  • Πούμσε Ίλιο (Ilyo Poomsae): ¨Ένωση¨

Η κατάσταση της πνευματικής καλλιέργειας στον Βουδισμό ονομάζεται ¨Ίλιο¨, που σημαίνει λιγότερη ή περισσότερη ¨ένωση¨. Στο ¨Ίλιο¨ το ¨σώμα¨ και το ¨μυαλό¨, το ¨πνεύμα¨ και η ¨ουσία¨, το ¨εγώ¨ και το ¨εσείς¨ είναι δύο έννοιες σε μία. Η ιδανική ολοκλήρωση ενός ασκούμενου στο TAEKWON DO υπόκειται σε αυτήν την έννοια.

10) Πως εκφράζονται οι Αυτοάμυνες (¨Hosinsul¨) στο TAEKWON DO;

Το TAEKWON DO από την φύση του είναι ένα ¨αμυντικογενές¨ άθλημα. Ωστόσο οι βασικές τεχνικές που εφαρμόζονται ειδικά με τα πόδια (¨ψηλά¨ και περιστροφικά λακτίσματα) δεν είναι τόσο πρακτικά στο να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους στην καθημερινότητα.

Γι αυτό υπάρχουν οι ¨Αυτοάμυνες¨ (μία από τις 4 συνιστώσες του TAEKWON DO), όπου σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές (λαβές ακινητοποίησης, πάλη σώμα με σώμα, κα) από άλλες πολεμικές τέχνες, συνθέτουν ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης αντιπάλων.

Για την εξάσκηση των τεχνικών αυτοάμυνας χρειάζονται τουλάχιστον δύο αντίπαλοι, περίπου ιδίου σωματότυπου και δύναμης, οι οποίοι μαθαίνουν στην άμεση αντίδραση εφαρμόζοντας τεχνικές ακινητοποίησης ή απελευθέρωσης ή στραγγαλισμού ή κτυπημάτων σε ζωτικά σημεία ή και συνδυασμό των παραπάνω.

Σε πολλές των περιπτώσεων θα διακρίνουμε ομοιότητα τεχνικών αυτοάμυνας στο TAEKWON DO με αυτές του HAPKI DO.

11) Ποια η έννοια ¨Σπασίματα¨ (¨Kyepka¨) στο TAEKWON DO;

Άλλη μία από τις από τις 4 συνιστώσες του TAEKWON DO, όπου ο ασκούμενος καλείται να αποδείξει τις ικανότητες και δυνατότητες, που έχει αποκτήσει μέσα από τη προπόνηση.

Ειδικά στην κατάκτηση της μαύρης ζώνης, καθώς και σε διάφορες επιδείξεις θα πρέπει να προβάλλει αναλόγως την ικανότητα του αυτή στο ευρύτερο κοινό, ούτως ώστε να δείξει το τι προσόντα αποκτούν οι αθλητές στο TAEKWON DO.

12) Ποιος ο λόγος εξάσκησης στα ¨Σπασίματα¨;

Προσπαθώντας ένας αθλητής του TAEKWON DO να σπάσει ένα ξύλο καταφέρνει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συγκέντρωση της ενέργειας του, να στοχεύσει στο σωστό σημείο και βάζοντας την ανάλογη δύναμη και ταχύτητα να πετύχει την θραύση του χωρίς να τραυματιστεί.

Έτσι αρχίζει να συνειδητοποιεί τόσο τις δυνατότητες του, όσο και την ικανότητα του στο να προξενήσει ¨ζημιά¨ σε έναν ¨ζωντανό ¨ πλέον οργανισμό.

Γι αυτό τον λόγο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της προπόνησης, γιατί ξεπερνώντας τα όρια του ο ασκούμενος, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων τραυματισμών.

13) Πως ¨σπάμε¨ ένα αντικείμενο;

Το ποιο σύνηθες υλικό που χρησιμοποιείται για την προπόνηση ¨σπασιμάτων¨ είναι το ξύλο διότι μπορεί να σπάσει πιο εύκολα είτε με το πόδι, είτε με το χέρι (γροθιά ή παλάμη). Όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για σπάσιμο τούβλα, πλάκες τσιμέντου ή ακόμα και ξύλα του μπέιζμπολ.

Ωστόσο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις για να γίνει μία θραύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ο αγκώνας, είτε το γόνατο ή ακόμα και το κεφάλι.

14) Τι είναι η ζώνη (¨Gup¨) στο TAEKWON DO;

Το χρώμα ζώνης (¨Gup¨) υποδηλώνει το επίπεδο δεξιότητας ενός αθλητή και η απόκτηση της γίνεται μέσω εξετάσεων, που δίνονται σε επιτροπή δασκάλων υψηλής βαθμίδας Νταν (Dan).

Η εξέταση του αθλητή δεν είναι άλλη από την παρουσίαση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει γροθιές, κτυπήματα με τα πόδια (κλωτσιές), αποκρούσεις με τα χέρια (μπλοκαρίσματα), αυτοάμυνες, πούμσε (από κίτρινη ζώνη και πάνω), αγώνα και θραύσεις ξύλων.

15) Ποιός ο αριθμός των ζωνών, ποιά η διαβάθμιση, ποιό το νόημα;

Ο αριθμός των ζωνών (¨Gup¨) στο TAEKWON DO είναι δέκα (10) και η διαβάθμιση τους ανά χρώμα, καθώς το νόημα τους είναι ως εξής:

  • Άσπρη ζώνη / 10ο Gup: Το  λευκό  χρώμα  δηλώνει  ότι  ο  ασκούμενος είναι ¨αθώος¨ διότι δεν έχει γνώση τι σημαίνει TAEKWON DO και γι αυτό αυτή η ζώνη δίνεται στον ασκούμενο με την ένταξη του.
  • Κίτρινη ζώνη / 8ο Gup: Το κίτρινο χρώμα  δηλώνει  ότι ο ασκούμενος γνωρίζει ήδη στοιχεία της βασικής τεχνικής. Αλληγορικά με την ανάπτυξη ενός ¨φυτού¨, υποδηλώνει ότι έχει βγάλει ¨ρίζες¨.
  • Πράσινη ζώνη / 6ο Gup: Το πράσινο χρώμα δηλώνει  ότι  ο ασκούμενος αναπτύσσει τις γνώσεις του και αναγάγετε σε αθλητή του TAEKWON DO. Σύμφωνα με τα προηγούμενα σημαίνει ότι το ¨φυτό¨ βγάζει ¨φύλλα¨.
  • Μπλε ζώνη / 4ο Gup: Το μπλε χρώμα δηλώνει ότι ο αθλητής έχει αρχίσει να τον δρόμο προς την κορυφή. Σε σχέση με το ¨φυτό¨ σημαίνει ότι αρχίζει σιγά σιγά να αγγίζει τον ¨ουρανό¨.
  • Κόκκινη ζώνη / 2ο Gup: Το κόκκινο χρώμα δηλώνει κίνδυνο. Ο αθλητής έχει αρχίσει να ελέγχει τις κινήσεις του σε μεγάλο βαθμό, που σημαίνει ότι οι πιθανοί αντίπαλοι του θα πρέπει να προσέχουν τι ικανότητες του.
  • Μαύρη ζώνη / 1 Dan: Το  μαύρο  χρώμα  (ως αντίθετο του λευκού)  υποδηλώνει την ωριμότητα πλέον του ασκουμένου στην πολεμική τέχνη. Σημειολογικά ο κάτοχος Μαύρης ζώνης είναι ¨ατρόμητος στον φόβο και το σκοτάδι¨.

Βέβαια στην κλίμακα διαβάθμισης των ζωνών (Gup) υπάρχουν και οι ενδιάμεσες δίχρωμες ζώνες. Στόχος αυτών των επιπέδων είναι η ενίσχυση της γνώσης του ασκούμενων, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο πλήρης η εκπαίδευση του.

Τα χρώματα καθώς και η διαβάθμιση τους είναι η εξής:

Άσπρη – Κίτρινη ζώνη / 9ο Gup,

Κίτρινη – Πράσινη ζώνη / 7ο Gup,

Πράσινη – Μπλε ζώνη / 5ο Gup,

Μπλε – Κόκκινη ζώνη / 3ο Gup,

Κόκκινη – Μαύρη ζώνη / 1ο Gup.

Τέλος, οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας TAEKWON DO (W.T.F.) προϋποθέτουν ότι για να πάρει κάποιος ασκούμενος Μαύρη ζώνη / Dan θα πρέπει να είναι πάνω από 16 ετών. Εάν είναι νεότερος από την ηλικία αυτή τότε παίρνει Μαύρη ζώνη / Poom, η οποία και αντικαθίστανται από την αντίστοιχη βαθμίδα Μαύρης ζώνης  / Dan όταν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Οι απαιτήσεις απόκτησης και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδιες.

16) Ποιοι είναι οι Επίσημοι Κανονισμοί  Αγώνων TAEKWON DO;

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας παραπέμπουμε στον Μεταφρασμένο από την ΕΛ.Ο.Τ. Κανονισμό Αγώνων TAEKWON DO της W.T.F.

17) Ποιοι είναι οι Επίσημοι Κανονισμοί Αγώνων (Πούμσε);

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας παραπέμπουμε στον Μεταφρασμένο από την ΕΛ.Ο.Τ. Κανονισμό Αγώνων Τεχνικών Πρωταθλημάτων (Πούμσε) της W.T.F.

Βίντεο Πούμσε W.T.F.

( www.tkdgr.com )


 


Διαφημισή μας....
οι Αθλητές μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ksports-logo

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

EPISIMOI-FOREIS