ΠΕΡΙ HAPKIDO

01) Τι είναι το HAPKI DO;

Είναι μία αμυντική Κορεάτικη πολεμική τέχνη, η ιστορία της οποίας ξεκινάει το 372μ.Χ. με διαφορετική ονομασία και διάσπαρτη γνώση.

Παγκοσμίως θεωρείται μία από τις πιο ολοκληρωμένες τέχνες διότι έχει συμπεριλάβει βασικές τεχνικές άμυνας και επιθέσεις από όλα τα συστήματα πολεμικών τεχνών.

02) Ποια είναι η ετοιμολογία της λέξης ¨HAPKI DO¨;

H ετοιμολογία του ονόματος ¨HAPKI DO¨ είναι:

HAP : η αρμονική ένωση όλων των ¨τεχνών¨

KI     : εσωτερική ενέργεια

DO   : το μυαλό (η σκέψη) που χρειάζεται για το ¨πότε¨ και με ¨ποιο¨ τρόπο θα χρησιμοποιήσω την ¨τέχνη¨ αυτή

03) Πως ¨εκφράζεται¨  το HAPKI DO σαν τέχνη;

Το HAPKI DO ως τέχνη εκφράζεται με τους παρακάτω τρόπους αποκλειστικά ή και σε συνδυασμό δύο ή και περισσοτέρων μεθόδων άμυνας και επίθεσης:

α) με αρπαγές και πτώσεις - JUNDO,

β) με τεχνικές λακτισμάτων - TAEKWON DO,

γ) με γροθιές – BOXING,

δ) με αγκωνιές και τις γονατιές - MUAY THAY,

ε) με λαβές και αυτοάμυνες – JIU JITSOU

04) Είναι επικίνδυνο ως άθλημα;

Σε επίπεδο προπόνησης οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται (σάκοι, στόχοι, χεριού ή σώματος, ανδρείκελα) βοηθούν στην βελτίωση της τεχνικής των αθλητών χωρίς να κινδυνεύουν από ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

Όμως όπου και όταν χρειαστεί κατά την διάρκεια προπόνησης, να γίνει εξάσκηση υπό πραγματικές συνθήκες σε μορφή αγώνα, οι αθλητές φορούν όλον εκείνο τον εξοπλισμό που εξασφαλίζει την ελάχιστη πιθανότητα τραυματισμού.

Έτσι λοιπόν αν και επιτρέπονται οι γροθιές στο πρόσωπο οι αθλητές υποχρεωτικά φορούν μασελάκι προστασίας της οδοντοστοιχίας, κάσκα για την προστασία του κεφαλιού και γάντια για την αποφυγή δημιουργίας μωλώπων στον αντίπαλο.

Επίσης φορούν επικαλαμίδες με κουντεπιέ για προστασία όλης της ποδοκνημικής και σπασουάρ για προστασία της βουβωνικής χώρας.

05) Πως εκφράζεται το HAPKI DO σαν αυτοάμυνα;

Υπάρχουν δύο τρόποι εκτέλεσης αυτοάμυνας: α) ο γραμμικός ή σκληρός και β) ο κυκλικός ή μαλακός.

Στον ¨γραμμικό¨ (¨ευθύ¨) τρόπο αντιμετώπισης χρησιμοποιούμε τα χέρια και τα πόδια για να εμποδίσουμε την επίθεση του αντιπάλου. Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει μία άμεση αντιμετώπιση της απειλής που οδηγεί σε ¨πόνο¨ τον αντίπαλο. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται πολλή δύναμη και μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά βίαιη προς τα έξω η αντίδραση αυτή.

Αντιθέτως στον ¨κυκλικό¨ τρόπο χρησιμοποιούμε την δύναμη και την ταχύτητα του αντιπάλου για την εξουδετέρωση του. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο αντίπαλος εξουδετερώνεται χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη δύναμη και ταυτόχρονα δεν του προξενούμε μεγάλο κακό. Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολλή καλή τεχνική κατάρτιση, άρα πιο πολλή εξάσκηση για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα: Ο συνδυασμός και των δύο ¨φιλοσοφιών¨ είναι ο ιδανικό τρόπος αντιμετώπισης, πράγμα που προσφέρει απλόχερα το HALL MOO HAPKI DO.

06) Το HAPKI DO σε κάνει ¨άτρωτο¨;

Ο σκοπός των ασκουμένων είναι τόσο το να βελτιώσουν τα σωματικά και ψυχικά τους προσόντα, όσο και την τεχνική τους κατάρτιση. Τελικός στόχος κάθε ασκούμενου είναι να επιτευχθεί η αρμονία με τον εαυτόν του και τη φύση.

Πρέπει να αποκτήσει σε τέτοιο βαθμό ισορροπία, ούτως ώστε να μπορεί να ελέγξει τόσο τις καλές (Γιν / Yin), όσο και τις κακές (Γιανγκ / Yang) δυνάμεις.

Αντικειμενικός σκοπός του HAPKI DO (όπως και κάθε πολεμικής τέχνης) δεν είναι να βελτιώσει την ικανότητα του να αμύνεσαι ή να επιτίθεσαι, αλλά να υποδείξει ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής.

Η εξάσκηση σε έναν αθλητή του HAPKI DO του προσδίδει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ανωτερότητας.

07) Τι ηλικία και προσόντα πρέπει να έχει ο ασκούμενος αθλητής;

Το HAPKI DO λόγω της ιδιομορφίας των εφαρμοζόμενων τεχνικών (λαβές, πτώσεις, εγκλωβισμοί) θα πρέπει να μαθαίνεται σε σχετικά ώριμη ηλικία (πάνω από16 ετών) και ταιριάζει απόλυτα τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.

Στόχος κάθε δάσκαλου είναι να μάθει στους καινούριους ασκούμενους τον σεβασμό έναντι όλων, την πειθαρχία, αλλά και την αυτοπεποίθηση στο να ξεπερνούν τον εαυτόν τους, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τις ικανότητες και τα όρια τους.

Ο ασκούμενος δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερα φυσικά προσόντα (ευλυγισία, ευκινησία, αλτικότητα), καθώς το HAPKI DO προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις δυνατότητες κάθε ασκούμενου με μοναδικό τρόπο.

08) Ποιούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς τηρεί ο ασκούμενος;

α) Έγκαιρη προσέλευση στην προπόνηση,

β) Κατά την έναρξη και λήξη της προπόνησης κάνει υπόκλιση,

γ) Το Ηobok (στολή) του να είναι πάντα καθαρό,

δ) Καθαρά πόδια, χέρια και κοντά τα νύχια τους,

ε) Δεν φοράει κοσμήματα,

ζ) Δεν πίνει , δεν τρώει, δεν μασάει τσίχλα,

η) Δεν μιλάει, εκτός αν αυτό είναι απαραίτητο.

 


Διαφημισή μας....
οι Αθλητές μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ksports-logo

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

EPISIMOI-FOREIS