ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΒΙΚΗΣ Εκτύπωση E-mail

01) Τι είναι η Αεροβική Γυμναστική;

Είναι το πέμπτο επίσημο άθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (F.I.G.) και είναι ένας συνδυασμός γυμναστικής και χορού.

Ο εφευρέτης της, Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός Κένεθ Κούπερ, την δημιούργησε με σκοπό να πετύχει την ανώτερη καρδιαγγειακή λειτουργία των στρατιωτών και όχι την μυϊκή τους ανάπτυξη.

Έγινε Διεθνές αγώνισμα στα τέλη της δεκαετίας του 80 δίνοντας την δυνατότητα και σε Άνδρες και Γυναίκες να πάρουν μέρος.

Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (F.I.G.)  διεξήχθη στο Παρίσι το 1995 και από τότε γίνονται ανελλιπώς Διεθνείς Αγώνες.

02) Πως ¨εκφράζεται¨ ως άθλημα;

Η Αεροβική Γυμναστική ¨εκφράζεται¨ με προγράμματα ελεύθερης χορογραφίας διάρκειας 1 λεπτού και 30 δευτερολέπτων είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σαν ¨ζεύγος¨, είτε σαν ¨τρίο¨, είτε και σαν ¨ομάδα¨.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βασικά βήματα με λακτίσματα, ωθήσεις, τρέξιμο, άλματα, ανασήκωμα γονάτων.

Επίσης περιλαμβάνει κάμψεις, ελεύθερες πτώσεις, στηρίξεις στα χέρια, ψαλίδια, κυβιστήματα (τούμπες) και ισορροπίες.

03) Ποιο είναι το ¨πορτρέτο¨ της αθλήτριας;

Οι αθλητές συνήθως έχουν μακριά άκρα, είναι δυνατοί και ευκίνητοι, διαθέτοντας αντοχή, αίσθηση του ρυθμού και τέλειο συντονισμό.

Επειδή όλοι οι μύες χρησιμοποιούνται συνεχώς οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι απαραίτητες στην προπόνηση για να πετύχουμε την συμμετρική ανάπτυξη τους.

04) Πόσος χρόνος προπονήσεων χρειάζεται για να γίνει κάποια αθλήτρια;

Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προπονήσεων για να φτάσει ένας αθλητής σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Πρώτα από όλα χρειάζεται πολύ εξάσκηση στο Μπαλέτο, για να μπορεί ο αθλητής αβίαστα να επιτυγχάνει την σωστή στάση σώματος ανά άσκηση.

Στόχος η απόλυτη επίδειξη άνεσης και εκφραστικότητας στους κριτές κατά την εκτέλεση των προγραμμάτων.

05) Πόσα είδη διαγωνισμού έχουμε;

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε α) Ατομικό επίπεδο Ανδρών και Γυναικών, β) ¨Ζεύγος¨, γ) ¨Τρίο¨ Ανδρών και Γυναικών, και δ) επίπεδο ¨Ομάδας¨ έξι (6) ατόμων αποτελούμενο από Άνδρες και Γυναίκες μαζί.

Σε όλα τα είδη διαγωνισμού στον τελικό προκρίνονται οι οκτώ καλύτερες βαθμολογίες.

06) Πως είναι ο ιδανικός χώρος προπόνησης;

Ο χώρος προπόνησης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 8mx8m καθώς έτσι καθορίζεται το μέτρο ασφαλείας εκτέλεσης των ασκήσεων στο πρόγραμμα.

Το πάτωμα πρέπει να καλύπτεται από ξύλο το οποίο πρέπει να είναι τοποθετημένο πάνω σε ειδική πλατφόρμα για την απορρόφηση των κραδασμών κατά τις αναπηδήσεις.

07) Ποιος είναι ο εξοπλισμός;

Ο αθλητής πρέπει να φοράει αυστηρά καθορισμένο ελαστικό μαγιό στο χρώμα της επιδερμίδας για τις Γυναίκες, ενώ για τους Άνδρες μπορεί ναι είναι και δύο κομμάτια, δηλαδή σορτς και φανέλα.

Το παπούτσια πρέπει να είναι χρώματος Λευκό, εύκαμπτα και να προσφέρουν υποστήριξη κατά τις στροφές και τα άλματα.

Τα μαλλιά είναι πάντα πιασμένα κότσο, αφενός να μην εμποδίζουν την ματιά κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και αφετέρου να φαίνονται οι εκφράσεις του προσώπου.

 


Διαφημισή μας....
οι Αθλητές μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ksports-logo

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

EPISIMOI-FOREIS